Aktualności 29 września 2017

Ruszyła "Szkoła Gościnności" w Potarzycy

Ruszyła

Od kilku miesięcy na terenie Potarzyca trwa realizacja projektu w ramach konkursu „Pięknieje wielkopolska wieś”, zatytułowanego „Potarzyca wszystkich wita, rozwojem i gościnnością zachwyca”. Po zakończeniu przedsięwzięć inwestycyjnych, w ramach których na terenie Gościńca w Potarzycy zmodernizowano schody oraz utwardzono wejście do świetlicy, nadszedł czas na tzw. działania miękkie. Jednym z nich jest "Szkoła Gościnności", która zainaugurowała swoją działalność 27 września. Jej elementem są m.in. warsztaty kulinarne, które poprowadzili uczniowie ZSOiZ w Krobi - Wiktor Sikorski i Kaludia Berger, pod opieką nauczycieli Wioletty Grodzkiej - Picz i Mariusza Rozmiarka. W warsztatach udział wzięło 25 przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich, które miały okazję zgłębić m.in. tajniki przygotowywania polędwiczek wieprzowych, flambirowanych, w sosie morelowo – pomidorowym. Jak podkreśla współprowadzący zajęcia Mariusz Rozmiarek "...chcieliśmy pokazać danie restauracyjne, które można w krótkim czasie przygotować w domu, jak również zaprezentować i przybliżyć proces flambirowania potraw".
Chociaż uczestniczki spotkania mają dość bogate doświadczenie kulinarne, po warsztatach podkreślały profesjonalizm i przygotowanie młodych ludzi zarówno do przygotowania jak i prezentowania potrawy. Jak zaznaczył opiekun uczniów Mariusz Rozmiarek " opinia cieszy, ale warto podkreślić, że nasi uczniowie mają doświadczenie dzięki udziałom w licznych konkursach. W kwietniu br. zajęli oni II miejsce w konkursie "Schab w asyście warzyw" w ramach I Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego w Poznaniu".
Najmilszym akcentem spotkania inaugurującego "Szkołę Gościnności" był jednak jego koniec, bowiem to właśnie wówczas panie miały okazję skosztować polędwiczek flambirowanych w sosie morelowo - pomidorowym, puree ziemniaczano – selerowego oraz karmelizowanej marchewki.

Galeria-facebook



Opublikował: Maciej Smektała kontakt: maciej@krobia.pl ostatnia zmiana: 2017-09-29 01:14:03