Aktualności z NGO 13 listopada 2019

Herbatka u Fenrychów wyróżniona!

Herbatka u Fenrychów wyróżniona!

6 listopada br. w Sali Ziemi na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyła się uroczysta gala XX edycji konkursu pn. „Działania proekologiczne i prokulturowe w ramach strategii rozwoju województwa wielkopolskiego”, którego organizatorem jest Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Do konkursu zgłoszonych zostało w tym roku 166 projektów, w tym przedsięwzięcie Gminnego Centrum Kultury i Rekreacji w Krobi „Na herbatce u Fenrychów", który nagrodzone zostało przez kapitułę konkursową nagrodą finansową w wysokości 6 tys. zł. Mając na względzie przyznane wyróżnienie, pragniemy w tym miejscu przypomnieć kilka przedsięwzięć zrealizowanych w ramach nagrodzonego działania.

Realizacja projektu, na który Gminne Centrum Kultury i Rekreacji w Krobi pozyskało dofinansowanie ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach Programu „Patriotyzm Jutra”, zainaugurowany został wiosną 2018 roku. Jednym z pierwszych etapów przedsięwzięcia były zajęcia terenowe dla ponad 200 dzieci z „zerówek” oraz klas 1-3 szkół podstawowych w Krobi i Pudliszkach. Ich uczestnicy spotkali się m.in. ze Sławomirem Paszkierem i Witoldem Szpurką, reprezentującymi Stowarzyszenie „Przedsiębiorczość dla ekologii”, którzy zapoznali dzieci z różnymi gatunkami pomidorów oraz omówili ich uprawę. Młodzi uczestnicy zajęć dowiedzieli się również jak wygląda produkcja ketchupu, a także własnoręcznie posadzili sadzonki pomidorów. Kilka miesięcy później – w listopadzie, w GCKiR w Krobi odbyły się warsztaty teatralne dl uczniów Szkoły Podstawowej w Pudliszkach, przygotowane przez Annę Walczak i Dorotę Worwę. W ich trakcie młodzież przygotowała scenkę odnoszącą się do patriotyzmu i bohatera niepodległej Ojczyzny, którym był Stanisław Fenrych. W ramach nagrodzonego projektu odbyły się także warsztaty kulinarne dla uczniów. Młodzież nie tylko wspólnie przygotowywała potrawy, m.in. oparte o produkty przetwarzane przed laty i obecnie w fabryce w Pudliszkach, ale także dyskutowała o dawnych i współczesnych technologiach przetwórstwa owoców i warzyw oraz sposobach ich przechowywania. W ramach kulinarnej przygody z postacią Stanisława Fenrycha w tle powstały m.in. zupy, w tym pomidorowa i sałatki, a także biało-czerwone torty, które podkreślały patriotyczną postawę założyciela fabryki w Pudliszkach. Opiekunkami i koordynatorkami warsztatów były Katarzyna Murawska i Anna Walczak, których potrawy, przygotowane wspólnie z młodzieżą, gościły na stołach w czasie promocji słuchowiska „Na herbatce u Fenrycha”, zorganizowanej na deskach Gminnego Centrum Kultury i Rekreacji w Krobi. Warto w tym miejscu przypomnieć, że scenariusz słuchowiska napisała poznanianka Joanna Ciechanowska - Barnuś, zaś wyreżyserowała je Urszula Kijak, która w swojej karierze zawodowej pracowała m.in. na Wydziale Reżyserii Akademii Teatralnej im. A. Zelwerowicza w Warszawie. Obydwie panie liczyć mogły natomiast na konsultację merytoryczną Andrzeja Miałkowskiego – byłego dyrektora fabryki w Pudliszkach, regionalisty i autora publikacji o Stanisławie Fenrychu. Godnym podkreślenia jest także fakt, iż autorka scenariusza otrzymała za niego I nagrodę w konkursie „Nieznani bohaterowie naszej niepodległości”, organizowanym przez Gazetę Wyborczą, dzięki czemu wiedza o Fenrychu dotarła do wielu czytelników w całej Polsce. Pomysłodawczynią słuchowiska, które doczekało się 5 odcinków była Agnieszka Wujek, natomiast w jego realizację zangazowani byli: Marek Hałas, Elwira Mendyka, Sara Fórmanowska, Karolina Pawłowska, Jagna Knapp, Adam Sarbinowski, Alojzy Pawlaczek, Krzysztof Polowczyk, Maria Świst, Domicela Skrzypalik, Beata Kabała, Krzysztof Perdon, Daria Andrzejewska, Witold Szpurka, Sławomir Paszkier, Jakub Andrzejewski, Magdalena Czarnecka - Wojtkowiak, Honorata Perdon, Dorota Worwa, Ryszard Kaczmarek oraz Filip Konieczny.



Opublikował: Adam Sarbinowski kontakt: zk@krobia.pl ostatnia zmiana: 2019-12-10 07:26:52